Polévky

Dýňová polévka se zázvorem

1500 g dýně Hokkaidó
3 lžíce másla
2 cibule
2 velké karotky
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce zázvoru
2 citrony
0,5 chilli paprika
2 lžíce medu
2 lžíce třtinového cukru
0,8 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
0,3 l smetany
0,2 l kokosového mléka
opražená dýňová semínka a olej na ozdobu

Dýni Hokkaidó rozřízneme očistíme od semínek a nakrájíme na menší kostky, na másle zpěníme na nakrájenou cibuli přidáme česnek, oloupaný a nasekaný zázvor, dýni a mrkev zalijeme zeleninovým vývarem přidáme citronovou šťávu, sekanou chilli papričku, která není nutná, jestliže vaříme polévku pro děti. Vše dusíme pod pokličkou asi 25 minut nebo než se dýně začne rozpadat. Nastává fáze rozmixování, lze použít kvalitní tyčový mixér nebo postupně mixovat v klasickém mixeru na ovoce.Hlavní je, aby polévka byla absolutně jemná a hladká. Rozmixovanou polévku přivedeme k bodu varu, přidáme smetanu a kokosové mléko. Polévku dochutíme a dle potřeby dosladíme medem. Na suché pánvi opražíme dýňová semínka a s několika kapkami dýňového oleje použijeme na posypání polévky.

Další recepty Celý díl