Luštěniny a obiloviny

Domácí müsli tyčinky

Suroviny na pekáček o rozměrech 23x34 cm

250 g ovesných vloček
200 g sušeného ovoce (sušené meruňky, rozinky, ananas, brusinky, klikva, křížaly)
200 g oříšků a semínek (ořechy vlašské, lískové, kešu, dýňová semínka, slunečnicová)
180 g tekutého medu
170 g rozpuštěného másla
80 g třtinového cukru
50 g rozmixovaných vloček
50 g rozmixovaného lněného semínka
citronová šťáva z poloviny citronu
citronová kůra z bio citronu
¼ čajové lžičky koření – skořice, kardamon, perníkové koření, vanilka
špetka soli

V kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání rozehřejte máslo, med a cukr do jednolité hmoty. Zvolené oříšky společně se sušeným ovocem pokrájíme na menší kousky a promícháme. Do směsi přidáme vybrané koření, ovesné vločky, rozmixované ovesné vločky, lněné semínko a sůl. Opět promícháme.

Ke směsi v kastrůlku nastrouháme citronovou kůru, vymačkáme citronovou šťávu, promícháme a přilejeme k suché směsi. Vše důkladně zamícháme a takto připravenou směs navrstvíme do pekáčku, který jsme vyložili papírem na pečení. Vše důkladně umačkáme. Můžeme si pomoci tak, že na povrch položíme kus pečícího papíru a směs přitlačíme válečkem nebo sklenicí.

Dáme péci asi na 30 minut při teplotě 165 °C, dokud povrch nezezlátne. Prochladlou směs krájíme na požadované tvary – tyčinky, čtverečky, trojúhelníky. Lze je zdobit rozehřátou čokoládou.

Poznámka:

Při intoleranci lepku použijeme bezlepkové ovesné vločky. Oříšky můžeme před krájením orestovat na pánvi, zvýrazní to jejich chuť v müsli tyčinkách.

Další recepty Celý díl