Pohankovo-rajčatové krekry
Suroviny na jeden plech
80 g strouhané mrkve
100 g pohanky
70 g slunečnicových semínek
90 g lněného semínka – namočit do 150 ml vody
25 g semínek (konopné, podrceného dýňové semínko, mandlové lupínky)
100 ml rajčatové omáčky
2 PL sójové omáčky
3 stroužky česneku
1 cibule
1 ½ ČL soli
1 ČL sušených provensálských bylinek
olej
Pohanku a slunečnicová semínka namočíme den předem, každé zvlášť. Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Lněné semínko namočíme v uvedeném množství vody alespoň 2 hodiny předem. K rajčatové omáčce přidáme slitou a propláchnutou pohanku a slunečnicová semínka. Vše nahrubo rozmixujeme tyčovým mixerem. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli s pokrájeným česnekem orestujeme na oleji dozlatova a přidáme k rozmixované směsi. Do směsi vmícháme namočené lněné semínko. Přisypeme mandlové plátky nebo jiná semínka. Vše dohromady smícháme.
Hotovou směs natřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Pro raw variantu sušíme v sušičce max na 40 °C podle potřeby, v létě venku na sluníčku.
Ječné sušenky s bylinkami a česnekem
200 g ječné mouky hladké
150 g podrcené směsi semínek – slunečnicové, dýňové, konopné, sezamové
120 g rozpuštěného másla
3 polévkové lžíce vlažné vody
2 polévkové lžíce sójové omáčky shoyu nebo tamari
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička provensálských bylinek
¼ čajové lžičky sušeného česneku
Máslo necháme rozehřát a prochladnout, aby nebylo horké. Mezitím si podrtíme zvolená semínka na velikost cca konopného semínka. Odvážené množství mouky smícháme s ostatní surovinami (část semínek si necháme na posyp) a zpracujeme na vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici nejméně jednu hodinu odpočinout.
Po vyjmutí z lednice necháme těsto trochu zteplat a poté ho vyválíme, ideálně přes igelitový sáček na tloušťku asi 2 mm. Vyválené těsto posypeme odloženými semínky, které válečkem zatlačíme do těsta. Nožem krájíme požadované tvary a klademe na plech.
Pečeme asi 20 minut při 170 °C do zrůžovění.