Svatomartinské kynuté rohlíčky bez lepku
cca 12 rohlíčků
200 g bezlepkové směsi
50 g bezlepkové samokypřicí směsi
20 g čerstvého droždí
špetka soli
25 g másla (bez mléčného tuku)
30 g cukru moučka (nebo jiného sladidla)
2 žloutky
1 lžíce rumu
100 ml 12% smetany (bezlaktózové nebo rostlinné)
50 ml vlažného mléka na kvásek (bezlaktózové nebo rostlinné)
rozšlehané vajíčko na potření(nemusí být)
Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. V míse smícháme smetanu, rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mouky se špetkou soli. Pak přidáme vzešlý kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě 60 minut kynout. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo. Po hodině těsto vložíme na vál a rozdělíme na dva díly. Každý díl těsta mírně – jen co je nutné – pomoučíme, aby se nám nelepilo k rukám. A následně vypracujeme a rozválíme přes mikrotenový sáček nebo kamenným válečkem na 5 mm silný kulatý plát. Každý kulatý plát rozřízneme na 8 trojúhelníčků. Trojúhelníčky plníme náplní a rolujeme ke špičce, aby nám vznikl rohlíček. Při rolování mírně nařízneme širokou stranu uprostřed, aby se nám rohlíček lépe zahnul.
Rohlíčky dáme na pečicí papír a necháme cca 35 minut znovu kynout, nezapomeneme zakrýt proti oschnutí. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180 °C.
Tvarohová náplň
250 g tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce moučkového cukru
lžíce mléka
Vše vymícháme v jemnou konzistenci.
Maková náplň
150 g mletého máku
300 ml mléka (rostlinného nebo bezlaktózového)
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
3 lžíce povidel
1 lžíce rýžové mouky
1 hrst bezlepkových piškotů (rozdrobených)
Na umletý mák nalijeme horké mléko, mák mírně povaříme a přidáme ostatní suroviny. Až vznikne hustá krémová konzistence, odstavíme a necháme vychladnout makovou náplň.
Povidlová náplň
rozmíchaná povidla s trochou rumu
Ořechová náplň
150 g mletých vlašských ořechů
250 ml mléka (rostlinného nebo bezlaktózového)
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
1 lžíce rýžové mouky
1 hrst bezlepkových piškotů (rozdrobených)
1 lžíce rumu