Kváskové lívance bez lepku a mléka
Rozkvas
1 lžíce aktivního kvásku bez lepku
100 g vlažné vody
70 g rýžové mouky
200 g mandlového mléka
130 g bezlepkové samokypřicí směsi
1 bílek
1 žloutek
100 g zakysané kokosové smetany
Na ozdobu
ovoce
oříšky
sirup
džem
Nejprve si večer připravíme rozkvas tak, že do mísy vložíme lžíci aktivního kvásku, vlažnou vodu a rýžovou mouku, vše vyšleháme šlehačem do hladké a jemné konzistence. Na mísu s rozkvasem položíme poklop a necháme na lince kynout cca 12 – 14 hodin.
Rozkvas by měl ráno zdvojnásobit svůj objem, bublinkovat a krásně vonět. K rozkvasu přidáme žloutek, mandlové mléko, zakysanou smetanu a bezlepkovou směs, vše vyšleháme v jemné lívancové těsto. V další míse vyšleháme bílek na tuhý sníh, který opatrně přimícháme do lívancového těsta. Necháme cca 15 minut odležet. Rozpálíme si pánvičku nebo lívanečník, na kterém budeme smažit lívance.
Lívance můžeme ozdobit dle fantazie a aktuální chuti.
Z uvedeného množství těsta připravíme cca 20 lívanců.