Moučníky a cukroví

Dýňový cheesecake

dýně hokkaidó 500 g
čekankový sirup 20 g
skořice mletá ½ lžičky
ořechy vlašské 20 g
kardamom 2 semena
sušenky s vlákninou bez cukru 230 g
kakao 20 g
skořice mletá ½ lžičky
špetka soli
máslo 110 g

Náplň

tvaroh tučný 250 g
tvaroh polotučný 250 g
vanilkový protein45 g
čekankový sirup 85 g
vejce 4 ks
citrónová kůra z bio citrónu ½ lžičky

Na zdobení

ořechy vlašské 30 g
čekankový topping slaný karamel 4slim 20 g
skořice celá 2 ks

Ze všeho nejdříve vytáhněte všechny ingredience z lednice, měly by mít stejnou pokojovou teplotu. Dejte péct dýni. Připravte si plech, na něj pečicí papír a zapněte troubu na 180 °C. Dýni nakrájejte na kostky, zvolte si velikost podle sebe. Neokrajujte ale kůru dýně, ta je pro nás velmi potřebná, protože nám cheesecake právě obarví na oranžovo. Navíc je nositelem vlákniny a při pečení výrazně změkne.

Kostky dýně zakápněte první dávkou čekankového sirupu, aby nám trochu v troubě zkaramelizovala a zaprašte jemně skořicí. Dejte péct cca na 30 min. Když je dýně upečená, přesuňte ji do vysoké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.

Mezitím si připravte základní korpus. Zvolila jsem hnědý, aby byl pěkně v kontrastu s oranžovou hmotou a ladil podzimními barvami. Začněte s moukou z vlašských ořechů. Vlašské ořechy dejte do výkonného mixéru, přihoďte dvě semínka kardamomu a pusťte na plný výkon, abyste ořechy rozemleli na mouku. Dejte stranou, nebo pokud máte výkonný mixér, můžete přihazovat další ingredience. Budou to celozrnné sušenky. Já nejraději používám sušenky bez přidaného cukru od zn. Gullón. Sušenky také rozmixujte, pak přidejte kakao, skořici, špetku soli a znovu projeďte mixérem. A nakonec povolené, ne úplně vařící, máslo. Teď se vám v mixéru objeví sušenková hmota, která lehce drobí.

Připravte si dortovou formu, lehce vystříkejte olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem. Nejlépe uděláte, když si vystřihnete kolečko přesně podle dna dortové formy a pruh na okraje formy, a obojí pomocí oleje ve spreji na plochy formy přilípnete. Budete mít po upečení pěkně rovnoměrný tvar koláče a nebudete muset uvnitř formy zápasit se sklady pečicího papíru. Teď sušenkovou hmotu naplačte na dno dortové formy, a lžící uhlaďte. Potřebujete získat rovnoměrnou výšku korpusu po celém dně formy. Pokud byste rádi přetáhli sušenkové těsto až na okraje cheesecaku, můžete. Takto připravenou formu odložte stranou a připravte si tvarohovou náplň.

Smíchejte v misce tučný a polotučný tvaroh, přidejte vanilkový protein, čekankový sirup, a postupně do tvarohů zašlehávejte elektrickým šlehačem vejce. Trpělivě, jedno po druhém. Přidejte citrónovou kůru, a dýňové pyré. Můžete ochutnat, pokud potřebujete přisladit, přislaďte. Tuto tvarohovou směs nalijte do připraveného korpusu a uhlaďte. Troubu znovu předehřejte na 180 °C, vložte cheesecake, přikryjte ho alobalem a pečte 30 minut zakrytý a pak dalších 25-30 min odkrytý. Když je upečený, nechte ho ještě dalších 20 minut v troubě odpočinout, neotvírejte dvířka, aby vám neklesnul, či neprasknul.

Zahřejte malou pánev na střední teplotu, vhoďte do ní na sucho vlašské ořechy a chvíli opékejte. Bude to trvat cca 2-3 minuty. Pak k ořechům přilijte topping slaný karamel a nechte rozpustit. Chvíli s pánví pohybujte, aby se ořechy obalily v sirupu. Vypněte sporák a nechte vychladnout. Karamelovými ořechy a celou skořicí, popřípadě ovocem ozdobíte dort.

Další recepty Celý díl