Moučníky a cukroví

Podzimní páj

Křehké těsto

240 g hladká mouka
160 g máslo (studené)
90 g cukr moučka
1 g sůl (větší špetka)
1 vejce vel. M + bílek na potření

V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo z lednice, které nakrájíme na kostičky. Ručně nebo v robotu zpracujeme suroviny na sypkou drobenku. Nakonec přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby hmota zůstala chladná. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň 30 minut.

Těsto rozválíme mezi dvěma archy pečicího papíru, sejmeme jednu stranu a přeneseme do nízké koláčové formy. Poté sejmeme i druhou stranu papíru a prsty zatlačíme těsto do hran formy. Přesahující těsto na horní hraně seřízneme nožem a vidličkou propícháme dno na více místech. Takto máme těsto připravené na tzv. pečení naslepo. Koláč tak lépe udrží tekutou náplň a zůstane křupavý. Těsto přikryjeme znovu pečicím papírem a vsypeme do něj syrové fazole (je možné použít i čočku, rýži a nebo keramické kamínky k tomu určené). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a takto pečeme cca 20 minut, horní a spodní ohřev.

Vyjmeme z trouby, odstraníme papír s fazolemi a mašlovačkou potřeme ještě horký korpus bílky. Poté vlijeme ovocný rozvar. Okraje je možné dozdobit zbytky křehkého těsta dle vlastní fantazie. Pečeme dalších 20 minut. Po dopečení necháme chladnout na mřížce.

Ovocný rozvar do křehkého těsta

1000 g sezónní ovoce
50 g cukr (nebo dle chuti)
100 g voda
1 čajová lžička skořice

Ovoce zbavíme jádřinců a pecek. Nakrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce s vodou, cukrem a skořicí. Vaříme cca 30 minut do úplného změknutí a poté rozmělníme šťouchadlem na brambory.

Další recepty Celý díl