Kořeněný dort s ořechy


forma 23 cm
Ořechový kořeněný korpus
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
160 g cukr krupice
60 g olej
130 g hladká mouka
15 g holandského kakaa
70 g vlašské ořechy nasekané nahrubo
1 čajová lžička perníkového koření
Bílky společně s cukrem ušleháme do tuha (přibližně 10 minut v robotu). Za stálého šlehání vlijeme žloutky společně s olejem a krátce spojíme. V jiné nádobě smícháme mouku, kakao, koření a ořechy. Tuto směs postupně ruční stěrkou zapracujeme do nadýchané sněhové hmoty tak, abychom neztratili objem. Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a její boky potřeme olejem. Pečeme cca 40 minut na 165 °C, horní a spodní ohřev. Po upečení ihned korpus vyjmeme z formy a dáme chladit na mřížku.
Dýňový krém s bílou čokoládou
400 g bílá čokoláda
330 g (350 ml) smetana ke šlehání min. 33%
300 g dýňové pyré z Hokkaido (neloupe se)
mletý zázvor, skořice, moučkový cukr (podle chuti)
250 g mascarpone
Hlavní část tohoto krému připravujeme den předem. Nalámanou bílou čokoládu v misce přelijeme horkou smetanou a ruční metličkou spojíme. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme přes noc chladit do lednice. Dýni vydlabeme a nakrájíme na kousky, které vložíme do pekáčku a zaprášíme skořicí, zázvorem a moučkovým cukrem. Pečeme na 170 °C do změknutí (cca 30 minut). Mixérem rozmělníme na pyré a dáme také chladit přes noc.
Obě vychlazené směsi s mascarpone dáme do mísy a vše společně šleháme dotuha na nízké otáčky.
Slaný karamel (na přelití)
130 g cukr krupice
100 g smetana ke šlehání min. 33%
50 g másla
2 g sůl (dvě větší špetky)
Na nepřilnavé pánvi utavíme cukr do jantarové barvy. Odstavíme z plamene a po malých částech do něj přiléváme ohřátou smetanu, kterou vždy dřevěnou vařečkou rozmícháme dohladka. Osolíme a na závěr přidáme máslo. Mícháme do rozpuštění.