MasoZeleninová jídla

Dýňové rizoto & kuřecí saltimbocca

600 g kuřecích prsou
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst lístků šalvěje
150 g prosciutta nebo jiné sušené šunky
250 g dýně Hokkaido, neoloupané, nakrájené na kostky
1 litr zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje + na opékání
1 cibule, nakrájená nadrobno
200 g kulatozrnné rýže na rizoto
100 ml vína
2–3 lžíce parmazánu + k podávání
2 lžíce másla

Plátky kuřecích prsou podélně rozřízneme napůl. Osolíme, opepříme, na každý položíme 1–2 lístky šalvěje a obalíme plátky sušené šunky.

Dýni rozmixujeme se zeleninovým vývarem, vlijeme do hrnce a zahřejeme. V jiném hrnci necháme na oleji zpěnit cibuli, vsypeme rýži a opékáme ji dosklovita. Zalijeme vínem a necháme odvařit. Osolíme, opepříme a zalijeme 2 sběračkami vývaru s dýní. Zvolna vaříme, pokaždé, když se tekutina skoro odvaří, dolijeme 1–2 sběračky vývaru s dýní. Občas zamícháme. Rýže je uvařená, když jsou zrnka al dente a rizoto je tekutější a krémové – počítejte s tím, že i po stažení z plotny bude rýže docházet a absorbovat tekutinu. Vmíchejte parmazán.

Maso opékáme na oleji v pánvi dozlatova. Podáváme s rizotem.

Další recepty Celý díl