Různé

Domácí kečup

2 kg rajčat
5 velkých jablek
4 cibule
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
100 ml jablečného octa
1 čajová lžička skořice
5 hřebíčků
300 g třtinového cukru
1,5 čajové lžičky mořské soli

Rajčata dáme na chvíli do vroucí vody. Poté vodu slijeme a rajčata oloupeme a pokrájíme na menší kousky.

Jablka rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřinec. Cibuli oloupeme a pokrájíme na větší kousky.

Ostatní suroviny společně s pokrájenými a oloupanými rajčaty cibulí a jablky vložíme do většího hrnce. Vaříme při mírném varu cca 3–4 hodiny. Doba varu závisí na tom, jak chceme mít výsledný kečup hustý. Čím déle odpařujeme uvolněnou tekutinu, tím bude kečup hustší.

Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme. Plníme do čistých vyvařených sklenic. Dobře uzavřeme vyvařenými suchými víčky a utáhneme. Sterilujeme 20 minut při 80 °C. Takto nám kečup vydrží 1 rok.

Další recepty