Polévky

Petrželový krém

8 větších petrželí
2 zelená jablka
1 střední cibulka
50 g másla
400 ml zeleninového vývaru
200 ml syrovátky
100 ml smetany
sůl
čerstvý pepř
2 větší petržele na chipsy
1 jablko na ozdobu
bylinkový olej
klíčky

V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibulku, ke které přidáme na kostky pokrájenou petržel a jablko. Osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a syrovátkou a vše důkladně podusíme do měkka. Starší petržel bývá tvrdší. Rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka. Zjemníme smetanou, popřípadě máslem.

Jablko nakrájíme na drobné kostičky a ihned promícháme s olejem, aby nám nezhnědlo. Ze zbylé petržele na mandolíně nakrájíme tenké plátky, které osmažíme v horkém oleji.

Další recepty Celý díl