Hrušky ve vínu se sušenými švestkami
4 zralé, ale pevné hrušky
100 g přírodního krupicového cukru
50 g másla
16 vypeckovaných sušených švestek
2 svitky skořice, přepůlené
2 hvězdičky badyánu
250 ml těžšího červeného vína
Opláchnuté hrušky podélně rozpulte a vykrojte jádřinec.
Cukr vsypte do velké, silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.
Přidejte sušené švestky, badyán a skořici a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně – bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň. Všechno pak pět minut jemně provařte na mírném ohni.
4. Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé