Cuketovo-žitné halušky


4 porce
950 g najemno nastrouhané cukety
350-400 g žitné mouky jemně mleté
2 vejce
1 ČL soli
500 g kysaného zelí nebo pickles
Mladé cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou. Staré cukety oloupeme, zbavíme semínek, měkkého vnitřku a potřebné množství nastrouháme najemno.
Nastrouhané cukety osolíme a dáme do sítka asi na 15 minut vykapat.
Vykapanou směs ještě lehce stlačíme rukou, abychom vymáčkly poslední zbytky vody a vložíme do čisté mísy.
Dáme si vařit vodu do hrnce, kterou lehce osolíme.
Do vykapané cukety přisypeme mouku, přidáme vajíčko a dle potřeby ještě můžeme dosolit.
Vše zamícháme a získáme tužší těsto, které protlačujeme ideálně přes haluškové síto do vroucí vody.
Halušky povaříme 1 – 2 minuty a pak je hned vytáhneme. Vkládáme je do pánve, kde jsme si připravily buď restované houby, celerový špek nebo slaninu na cibulce. Vše smícháme, přidáme buď klasické kysané zelí nebo pickles a před podáváním můžeme sypat orestovanou cibulkou.