Čokoládový dort z agaru

Korpus
80 g ječné mouky (pro bezlepkovou dietu použijeme pohankovou nebo bezlepkovou mouku)
2 polévkové lžíce kakaa
3 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce datlového pyré
0,5 čajové lžičky vinného kamene
Vše smícháme. Vypracujeme těsto, které namačkáme do dortové formy. Krátce upečeme (5 až 10 minut při 170 °C).
Datlové pyré
270 g vypeckovaných datlí
200 g vody
Datle zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne. Druhý den datle v namáčecí vodě rozmixujeme dohladka.
Další ingredience
Na krém:
1–2 hořké čokolády (tj. 100–200 g)
400 ml kokosového mléka
6 g agaru
8 polévkových lžic datlového pyré
200 ml vodyNa kokosovou šlehačku:
400 ml kokosového mléka
Den předem dáme 1 kokosového mléka přes noc do ledničky. Na šlehačku je třeba, aby bylo vychlazené.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Podle našich chutí či filosofie rozpustíme 100–200 g vysokoprocentní čokolády.
Agar rozpustíme ve vodě. Pokud máme po rozpuštění drobné hrudky agaru, je lepší tuto směs rozmixovat tyčovým mixerem do hladké hmoty.
Smícháme dohromady celou plechovku kokosového mléka, rozpuštěnou čokoládu a datlové pyré. Promícháme dohladka. Do směsi přidáme rozpuštěný agar a opět pořádně promícháme.
Směs nalijeme na korpus. Necháme zchladnout v lednici, nejlépe přes noc.
Z druhého kokosového mléka odebereme tuhou část. Vyšleháme ji dohladka. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme dort vyšlehanou kokosovou hmotou.