Kuřecí prsa a játra s omáčkou z misa a houbami
kuřecí prsa s kůží 4 ks
kuřecí játra 4 ks
brambory 400 g
špenát 100 g
smetana 30% 250 ml
miso 50 g
bílé víno 50 ml
vermut 50 ml
sušené nebo čerstvé houby 150 g
šalotka 1 ks
česnek 1 ks
vývar 200 ml
tymián 4 snítky
nakládané kapary 50 g
máslo
petržel 100 g
olej 100 g
Troubu rozpálíme na 200 °C, houby předem namočíme a přecedíme. Popř. pokud používáme čerstvé, očistíme a nakrájíme na plátky.
Brambory umyjeme a uvaříme v osolené vodě do měkka cca 20 min, dle velkosti brambor.
Kuřecí prsa vložíme do rozpálené pánve s olejem kůží dolů, pečeme 5 min, otočíme, přidáme lžíci másla a pečeme s občasným přeléváním vypečeným máslem další 3 min. Přendáme do pekáčku.
Do stejné pánve přidáme další lžíci másla a zarestujeme připravené houby a nadrobno nasekanou šalotku s česnekem, přidáme tymián, podlijeme vínem a necháme odpařit. Přidáme vývar, smetanu a miso a redukujeme na hustotu krémové omáčky. Vyndáme tymián, přelijeme do kastrůlku a dáme na teplo stranou.
Do rozpálené pánve s olejem přidáme brambory, které na pánvičce rozmáčkneme vařečkou na placku. Opékáme dozlatova z obou stran a přidáme do pekáčku, který spolu s kuřecími prsy a špenátem vložíme na cca 3 min do rozpálené trouby.
Na stejnou pánev vložíme osolená a opepřená játra a zprudka opečeme z obou stran asi 2 min, nakonec zastříkneme Vermutem a servírujeme s nakládanými kapary, ideálně těmi z lesa.