Maso

Kuřecí krokety, hrachový hummus a kadeřávkový tabouleh

Krokety

kuřecí maso otrhané 500 g
hořčice hrubozrnná 50 g
tuk sebraný z vývaru 30 g
hnědé máslo (přepuštěné) 30 g
šalotka 1 ks
pažitka 10 g
tabasco 5 kapek
worchester 10 kapek
sůl
mléko
vejce
mouka
strouhanka
olej na smažení

Kuřecí maso překrájíme na menší kousky, šalotku a pažitku nasekáme nadrobno. Dáme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience, dobře promícháme, ochutnáme a případně dosolíme a dáme vychladit. Ze směsi vytvarujeme kuličky o cca 20 g a dáme zamrazit.

Zmrzlé kuličky pak obalíme v mouce, vejci s mlékem a strouhance. Vejce a strouhanku opakujeme dvakrát.

Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo fritéze cca 5 min a podáváme. Zmražené můžeme uchovat i několik měsíců.

tabouleh

kadeřávek / listy kedlubny/ jiná zelená nať nebo listy zeleniny 100 g
sušená rajčata 5 ks
nakládaná zelenina 50 g (cokoli kvašené nebo v kyselém nálevu)
slunečnicová semínka 30 g
dýňová semínka 30 g
citron
sůl
panenský řepkový olej

Semínka opečeme nasucho na pánvi dozlatova. Osolíme a necháme vychladnout. Kadeřávek otrháme od stonků a rychle spaříme ve vroucí vodě, stačí 1 sekunda. Vychladíme v ledové vodě, osušíme na utěrce nebo v sušičce na saláty a nasekáme nadrobno. Zeleninu a rajčata překrájíme na maličké kostičky a smícháme s kadeřávkem. Ochutíme solí, citronem a olejem a podáváme.

Hrachový hummus

žlutý hrách 600 g
mrkev 1 ks
cibule 1 ks
česnek 1 ks
slunečnicové semínka 100 g
tymián 4 snítky
citron
řepkový panenský olej 200 ml
voda / vývar
sůl

Hrách namočíme den předem do studené vody. Scedíme a vaříme v nové vodě nebo vývaru doměkka spolu s očištěnou cibulí, mrkví a tymiánem. Vyndáme tymián a bobkový list, přidáme česnek, slunečnicové semínka, šťávu z citronu, olej a mixujeme v robotu nebo tyčovým mixérem dohladka.

Dochutíme solí a citronovou šťávou a podáváme spolu s kroketami a kadeřávkovým tabouleh.

Další recepty Celý díl