Kopřivová buchta
Velikonoční inspirace
1 kg hladké mouky
700 ml vody
1 kostka droždí
trošku cukru
1 vrchovatá lžíce soli
250 ml olivového oleje
3 – 4 hrsti kopřiv
Mouku vložíme do mísy, uprostřed mouky uděláme velký důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu, přisypeme špetku cukru a rozdrolíme kvasnice. Pomocí metličky přišleháváme okolní mouku tak dlouho, až nám vznikne těstíčko (kvásek) o hustotě těstíčka na palačinky. Kvásek necháme vzejít, poté přidáme 1 lžíci soli a dobře vše vypracujeme do vláčného těsta. Těsto necháme nakynout, mezitím na pánvi s troškou oleje orestujeme velice zprudka kopřivy, které osolíme (restujeme cca 5 – 10 sekund). Kopřivy vmícháme do nakynutého těsta a vše opět propracujeme. Můžeme už také zapracovat část olivového oleje. Těsto dáme ještě na malou chvíli nakynout. Hluboký pekáček si celkem hojně vylijeme olivového olejem, na který položíme lehce nakynuté těsto. Těsto opatrně zatlačíme do krajů, znovu necháme dobře nakynout, notně pokapeme olivového olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 – 220 stupňů do zlatova. Po částečném vychladnutí krájíme či trháme na kusy a můžeme podávat.