Zeleninová jídla

Chřestový tatarák

600 g blanšírovaného chřestu
čerstvá pažitka
čerstvý kopr
jarní cibulka
lžička kaparů
ochucený olej
2 polévkové lžíce kvalitní zakysané smetany
sůl
pepř
čerstvé klíčky či mladé listy k podávání
bagetka či chleba na topinky

Zelený chřest oloupeme (slupky nevyhazujeme) a krátce blanšírujeme v horké vodě. Ihned zchladíme ve studené vodě. Necháme okapat a pokrájíme na velmi drobné kousky. Pažitku, kapary, cibulku i kopr posekáme najemno. Přendáme do misky společně s chřestem. Osolíme, opepříme, zakápneme ochuceným olejem a dvěma lžícemi zakysané smetany. Důkladně promícháme a necháme hodinu odležet v lednici, aby se nám chutě propojili.

Servírujeme na talíř společně s majonézou z medvědího česneku a mladými drobnými lístky.

Majonéza z medvědího česneku

200 ml majonézy
10 g medvědího česneku
100ml oleje

V oleji dohladka rozmixujeme listy medvědího česneku. Necháme přes velmi jemné sítko vykapat. Získaný olej vmícháme do majonézy. Uchováváme v chladu.

Další recepty Celý díl