Zelenina s kurkumou a červenou čočkou
3-4 porce
150 ml červené čočky
300 g mrkve
200 g dýně
150 cibule
100 g řapíkatého celeru
230 ml vody
120 ml kokosového mléka
2 stroužky česneku
3 bobkové listy
2 PL tuku (ghí, sezamový olej, olivový olej)
1 ČL soli
1 ČL garam masaly
kousek čerstvé kurkumy
sůl dle potřeby
zázvorová šťáva
Cibuli, česnek a kurkumu nakrájíme najemno. Mrkev a dýni nakrájíme na menší kousky. Na tuku orestujeme cibuli a česnek do zlatova. Přidáme koření – čerstvou kurkumu, garam masalu a bobkový list. Koření necháme rozvonět na rozpáleném oleji za stálého míchání. Hlídáme ho, aby se nepřipálilo. Přisypeme připravenou mrkev a dýni, propláchnutou červenou čočku, osolíme a krátce osmahneme. Podlijeme vodou a na mírném plameni dusíme do změknutí zeleniny. Dle potřeby doléváme vodu. Výsledná konzistence by měla být hustší směs.
Po změknutí zeleniny vyndáme bobkové listy, přisypeme na tenké plátky pokrájený řapíkatý celer, přilijeme kokosové mléko a cca 3-5 minut podusíme. Doba je závislá od toho, jak moc chcete mít křupavý řapíkatý celer.
Před podáváním dochutíme solí, zázvorovou šťávou a čerstvým koriandrem.
Tip:
Naředíme-li toto jídlo kokosovým mlékem, vznikne „exotická“ polévka. Zbyde-li trochu směsi, lze namixovat a získáme pomazánku.
Podáváme s:
rýží basmati
jáhly
kváskovým chlebem
pohankovými placičkami