Fazolové pirohy
3 lžíce olivového oleje
2 cibule, nakrájené na půlměsíčky
3–4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 velká červená paprika, nakrájená na nudličky
2 lžičky drceného kmínu
2 bobkové listy
1 lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mletého chilli
sůl a čerstvě mletý pepř
1 konzerva loupaných rajčat
2 lžíce rajského bioprotlaku
1/2 mrkve, nastrouhané najemno
400 g vařených červených fazolí
2 lžičky majoránky
500 g listového těsta
1 žloutek z vejce
hrst loupaných sezamových či konopných semínek
Rozehřejte v pánvi olej a asi pět minut na něm opékejte cibuli, česnek a červenou papriku. Pak přidejte koření, 2 lžičky soli a ještě chvilku míchejte; dávejte pozor, aby se nepřipálila sladká paprika.
Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, protlak, mrkev a fazole. Přiklopené duste na mírném ohni 10–15 minut.
Směs nechte vychladnout a vyjměte bobkový list. Podle chuti doslaďte, dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Počítejte s tím, že náplň do pirohů musí být chuťově výrazná.
Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na velké obdélníky (asi 13 x 15 cm). Rozdělte na ně náplň, přeložte a pevně stiskněte okraje. Potřete je žloutkem a posypte semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.