Ryby a mořské plody

Pstruh se sauce verte

Sauce verte neboli zelenou omáčku si zamilujete pro její francouzský šmrnc. K rybě se hodí přímo ideálně!

směs klíčků
velká hrst listů hladkolisté petrželky
malá hrst lístků estragonu
malá hrst lístků máty
malá hrst lístků bazalky
2 vaničky řeřichy, lístku ostříhané
2 sardelové řezy, nasekané najemno
2 stroužky česneku, drcené
200 g kvalitní majonézy
sůl a čerstvě mletý pepř
6 filetů z lososa (á 200?g)
3 lžíce panenského olivového oleje
1/2 ledového salátu, pokrájeného
hrst drobných salátových lístků (např. rukola nebo polníček)
1 lžíce citronové šťávy
klínky citronu k podávání

Petrželku, estragon, mátu, bazalku a řeřichu nasekejte v malém robotu nadrobno. Promíchejte se sardelkami, česnekem, majonézou, osolte a opepřete a odložte do chladničky.

Gril v troubě rozehřejte na střední teplotu. Lososa potřete 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a dejte pod gril na 7–10 minut, až bude na povrchu opečený a uvnitř hotový, ale ne zcela propečený – byl by suchý, ještě dojde na talíři.

Ledový salát úhledně pokrájejte a v míse osolte a těsně před podáváním promíchejte s citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje a s klíčky.

Podávejte s připravenou omáčkou, směsí ledového salátu a salátových lístků a klínky citronu.

Další recepty