Rizoto z mrkve a smrkového octa, sýrové krokety
1500 g očištěné mrkve
1 malá očištěná cibulka
125 g másla
sůl
pepř
zeleninový vývar
smrkový nebo jiný ochucený ocet
200 g čerstvého kravského sýra
čerstvé bylinky
hladká mouka, strouhanka a vejce na obalení
olej na smažení
Mrkev očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na části másla necháme zesklovatět najemno pokrájenou cibulku, přidáme kostičky mrkve, osolíme, opepříme a lehce opečeme. Podlijeme naběračkou vývaru a pár lžícemi smrkového octa. Stejně jako u klasického rizota, necháme všechnu tekutinu odpařit. Postup opakujeme do chvíle, než mrkev bude takzvaně na skus. Do zredukovaného tekutiny vmícháme zbylé máslo, které nám rizoto zahustí.
Čerstvý sýr rozdrobíme, osolíme, opepříme a přidáme k němu posekané čerstvé bylinky. Důkladně rukou prohněteme a tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v klasickém trojobalu. Chuť strouhanky můžeme vylepšit zbytkem posekaných bylinek.
Smažíme dozlatova a podáváme na horkém rizoto s čerstvými klíčky.