Omládek

130 g hladké mouky
120 ml mléka
30 g čerstvého droždí
1 malá lžička sladěnky

Ve vlažném mléce rozmícháme sladěnku a droždí. Přidáme mouku, promícháme v hladkou

hmotu a necháme 30 minut zakryté v pokojové teplotě.

370 g mouky
45 ml mléka
3 vejce
125 g másla
90 g cukru
20 g vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
130 g hrozinek (naložených v rumu)
špetka soli
vajíčko na potření
mandlové lupínky na posypání

K omládku přidáme všechnu suroviny kromě másla a vypracujeme v robotu hladké těsto.

Když máme hladké těsto, které se odlepuje od stran, začneme postupně přidávat máslo.

Vždy, když je zapracovaná část, přidáme další. Po zapracování másla necháme ještě dále

vypracovávat těsto 5-10 minut. Vytvarujeme do koule, dáme do mísy a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti, přibližně hodinu a půl. Nakynuté těsto si rozdělíme na 4 stejně velké prameny a zapleteme. Necháme dokynout ca 45 minut. Troubu si rozpálíme na 220 °C a do spodního patra dáme nahřát plech. Dokynutý mazanec dáme do trouby, na vyhřátý plech vlijeme 1 dcl vody a zavřeme troubu. Po 5-10 minutách stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme dalších asi 40 minut do zlatova. Vnitřní teplota upečené vánočky by měla být 88-90 °C.

Další recepty Celý díl