Žitná vajíčka


320 g žitné mouky chlebové
130 g tekutého medu
100 g změklého másla
70 g třtinového cukru, jemně rozmixovaného
1 vejce
2 ČL perníkového koření
1 zarovnaná ČL sody
Zpracujeme těsto, které necháme ideálně přes noc uležet při pokojové teplotě zabalené v potravinářské fólii. Pokud necháme těsto uležet v lednici, je potřeba ho vyndat 2-3 hodiny před zpracováním, aby mělo pokojovou teplotu.
Z uleželého těsta odebíráme kousky o váze cca 15 g a vtlačujeme je do lžíce, která nám pomůže vytvořit tvar vajíčka. Doporučuji si na lžící dát kousek potravinářské folie a těsto vtlačovat do lžíce přes folii. Půjde vám snadno vyndat na plech. Takto pokračujeme, až nám dojde připravené těsto.
Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 12 minut. Po upečení ihned sundáváme z plechu, aby se nám spodní část nevysušila.
Po vychladnutí čajovou lžičkou sejmeme ze spodní části vajíčka kousek těsta, aby se nám do vajíček vešlo více krému. Plníme náplní, kterou jsme si připravili den předen, aby byla dostatečně tuhá.
Zdobíme čokoládovou polevou.
Tip:
Třtinový moučkový cukr si připravuji v mlýnku na kávu.
Mandlový krém
140 ml vody
100 g másla
80 ml mandlové smetany
25 g vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
3 PL třtinového cukru
Kůra z bio citronu
Kakao, rum
Vodu smícháme s mandlovou smetanou, sirupem a pudingovým práškem. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pudinková kaše a máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se vám krém při šlehání srazí.
Vychladlou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a přidáme kůru z bio citronu.
Krém rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme kakaový prášek a pořádně zamícháme, do druhé části krému jednu polévkovou lžíci rumu.