Velikonoční beránek slazený datlemi


200 g vypeckovaných datlí
210 ml vody
180 g ječné mouky
140 g změklého másla
100 g jemně podrcených vlašských ořechů
3 vejce
30 g třtinového cukru nebo 50 g rozinek/brusinek
1 ČL jedlé sody
½ ČL skořice
špetka soli
kůra z bio citronu
Datle namočíme den předem do uvedeného množství vody.
Druhý den rozmixujeme na hladkou pastu konzistence povidel. Pozor na pecky v datlích při mixování. Jedna zapomenutá a rozmixovaná pecka by zničila celého beránka. Oddělíme žloutky od bílků. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo s rozmixovanými datlemi a cukrem. Přidáme žloutky a opět vyšleháme do hladké hmoty. V míse si smícháme mouku, jedlou sodu, skořici a podrcené ořechy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Formu na beránka vymažeme důkladně máslem, vysypeme moukou. Troubu dáme vyhřát na 170 °C. Smícháme mouku s vyšlehanou hmotou a lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto navrstvíme do formy na beránka.
Pečeme cca 45 minut při 170 °C. Stupeň propečení kontrolujeme špejlí.