Pečená řepa s dýní a ořechovou omáčkou
1 ks dýně Hokaido
3 ks červená řepa
1 svazek špenát
2 ks bobkový list
1 lžička muškátový květ
1 lžička rozmarýn
1 lžička tymián
sůl
olej olivový
V hmoždíři nebo mixéru rozemeleme všechno koření najemno. Smícháme se solí a směsí okořeníme očištěnou na větší kousky nakrájenou dýni a řepu. Zakapeme olejem a pečeme na 200 °C přibližně 20 minut na skus do poloměkka. Nakonec pečení přidáme do pekáče očištěný a osušený špenát a podáváme spolu s chipsy z batátů a ořechovou omáčkou.
Omáčka z vlašských ořechů a sýra
100 g sýr parmazán
70 g ořech vlašský
10 g česnek
200 g 30% zakysaná smetana
sůl
citron
Ořechy opečeme nasucho v troubě přibližně 10 min na 180 °C. Sýr nastrouháme a spolu s česnekem a ořechy umixujeme mixérem do hladké pasty. Dále zašleháme zakysanou smetanu, ochutíme solí a citronem a v rendlíčku pomalu ohřejeme a podáváme.
Batátové chipsy
2 ks batáty
olej
sůl
Batáty oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje smažíme dokřupava asi 5 min. Nakonec osolíme.
Pikantní strouhanka
100 g strouhanka
1 lžička sušené chilli
olej
Strouhanku zvolna opečeme dozlatova na oleji, přidáme chilli, zamícháme a necháme oschnout na ubrousku.