Tempeh


300 g hrách žlutý půlený
100 g fazole
10 g ocet
1,5 g starter (Rhizopus oligosporus culture)
Hrách a fazole namočíme zvlášť přes noc. Uvaříme do poloměkka, scedíme a dáme na utěrky uschnout.
V jedné nádobě smícháme hrách a fazole a přidáme ocet, pořádně promícháme. Zaprášíme starterem a opět důkladně promícháme. Poté dáme do pytle a zavakuujeme. Jehlou propícháváme sáček z obou stran zhruba 0,5x0,5 cm. Vložíme do trouby na 30-33 °C. Trvá to zhruba dva až tři dny, dokud není tempeh zcela pokrytý bílou plísní. Poté vyndáme a dáme spařit na 80 °C 40 minut.
Termpeh nakrájíme na plátky cca 2 cm, opečeme dozlatova na hnědém másle a servírujeme spolu s pyré z karamelizovaných jablek, ořechy a nakládanou višní.
Pyré z karamelizovaných jablek
500 g jablka (Pink Lady)
75 g syrovátka
5 g šťáva z citronu
30 g máslo
150 ml rum Goslings
Jablka zkaramelizovat na pánvi, průběžně přidávat syrovátku a restovat do karamelové barvy. Pak přidáme rum a flambujeme. Vyvaříme tekutinu a dáme do mixéru. Vymixujeme do hladka a přidáme čerstvé máslo na zjemnění.
Pečené pekanové ořechy
120 g pekany
40 g syrovátka
Ořechy dáme na pekáček zalijeme syrovátkou a pečeme na 175 °C zhruba 20 – 30 minut. Průběžně mícháme.
Višňový kompot
500 g višně
500 ml voda
300 g cukr
100 g ocet jablečný
2 ks badián
Višně omyjeme a připravíme do zavařovací sklenice, zbytek surovin svaříme a zalijeme s nimi višně. Zavařujeme na 80 °C 20 minut.