Moučníky a cukroví

Banánový (ne)koláč s čokoládou

příprava 20 minut, pečení 35 minut

1 koláč

375 ml mléka
70 g másla, rozpuštěného a zchladlého + na vymazání formy
2 lžíce bílého rumu
50 g hladké mouky
40 g strouhaného kokosu
50 g třtinového cukru (light muscovado)
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
2 vejce
4 středně velké banány (celkem 400 g), oloupané a nakrájené nahrubo

na čokoládovou polevu

60 ml smetany ke šlehání
2 lžíce medu
80 g tmavé čokolády (70%), nasekané
vločková sůl (lze vynechat)

Troubu předehřejte na 160 °C. Mléko, máslo, rum, mouku, kokos, cukr, vanilkový extrakt, vejce a banány rozmixujte dohladka, nalijte do máslem vymazané kulaté formy o průměru 18 cm. Postavte ji na větší plech, vložte do trouby a pečte 30–35 minut. Povrch by měl být pevný, ale střed stále lehce třaslavý. Nechte úplně vychladnout.

Připravte polevu. Smetanu a med společně opatrně zahřejte v menším rendlíku k bodu varu. Přidejte čokoládu a stáhněte z plotny. Promíchejte dohladka a nechte lehce zchladnout. Nalijte na koláč a posypte vločkovou solí.

Něco navíc

Zvýrazněte chuť banánů! Banány, všechen cukr a 20 g másla vhoďte do pánve a 4–5 minut opékejte, dokud se cukr nerozpustí a banány se neopečou. Přidejte rum a promíchejte. Tuto směs pak přidejte k ostatním ingrediencím do mixéru a postupujte dál podle receptu.

Další recepty Celý díl