Moučníky a cukroví

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Neobyčejně efektní, přitom snadný dezert, který si můžete bez výčitek dopřát i po vydatnějším obědě. Skvělý je teplý i vychlazený, takže jej můžete připravit pohodlně dopředu.

příprava 20 minut, vaření 30 minut

6 porcí

na hrušky

3 pevné hrušky
šťáva z 1 citronu
1 svitek skořice
3 hvězdičky badyánu
5 tobolek kardamomu
1,5 lžíce ibiškového květu (karkade)
475 ml jablečného džusu
kůra z 1/2 pomeranče v širších pruzích
3 lžíce krupicového cukru
zakysaná smetana a pár lžic jemného tvarohu k podávání

na ořechy

1 lžíce másla
60 ml medu
100 g jader ořechů, vhodné jsou pekanové nebo vlašské

Hrušky oloupejte (stopku můžete ponechat), přepulte, vyjměte jádřince a důkladně je pokapejte citronovou šťávou, aby nehnědly. Do mělčího hrnce, kam se hrušky tak akorát vejdou, vložte všechny ostatní ingredience kromě zakysané smetany a cukru. Hrušky vložte v jedné vrstvě do hrnce řezem dolů. Vařte odkryté na mírném ohni asi 20 minut nebo podle typu hrušky. Hrušky by měly být měkké, ale stále pevné, aby se nerozpadaly. V polovině vaření je otočte. Hotové hrušky vyjměte a dejte stranou. Zesilte oheň, přidejte cukr a nechte tekutinu zredukovat, aby zhoustla na sirup.

Mezitím připravte ořechy. V rendlíčku rozpusťte máslo a přidejte med. Vsypte ořechy, míchejte a vařte 5 minut, aby se ořechy obalily v medu. Pak vlijte na nepřilnavou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem a jemně ořechy oddělte od sebe. Nechte zchladnout.

Zakysanou smetanu rozmíchejte s tvarohem dohladka a rozdělte ji na talíře. Na směs položte vždy polovinu hrušky řezem nahoru, vše pokapejte sirupem a přidejte medové ořechy.

Další recepty Celý díl