Maso

Kuřecí saltimbocca

Saltimbocca – italská klasika z telecího, šalvěje a sušené šunky. Trochu jsme ji vylepšili a zjednodušili. Přidali jsme skvělou vinnou omáčku a telecí vyměnili za dostupnější kuřecí.

příprava 15 minut, vaření 25 minut

4 porce

600 g kuřecích prsou
sůl a čerstvě mletý pepř
12 lístků šalvěje
12 plátků prosciutta
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžička hladké mouky
200 ml suchého bílého vína
200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

k podávání

500 g brambor
sůl + vločková sůl
2 lžíce másla
125 g polníčku (nemusí být)

Brambory k podávání uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte a opečte na másle.

Zatímco se brambory vaří, připravte maso. Plátky kuřecích prsou podélně rozřízněte napůl. Lehce je naklepejte, osolte, opepřete, na každý dejte 1–2 lístky šalvěje a obalte v prosciuttu.

V pánvi rozehřejte máslo s olejem a obalené plátky masa na něm opečte z obou stran dozlatova. Maso vyjměte a tuk v pánvi zaprašte moukou. Krátce osmahněte, vlijte víno a promíchejte. Nechte odvařit alkohol, poté přilijte vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Vraťte do pánve maso a nechte ho jen prohřát. Podávejte s opečenými bramborami lehce posypanými vločkovou solí a s polníčkem.

Něco navíc Pokud vám zbylo pár lístků šalvěje, nasekejte je nadrobno a přihoďte do omáčky! Nemáte-li maličké nové brambory, uvařte obyčejné, nejlépe varný typ A, oloupejte je a promíchejte s máslem, vločkovou solí a nadrobno nakrájenou petrželkou.

Další recepty Celý díl