Cuketové nudle s mandlovou drobenkou
pro 4 osoby
3 středně velké cukety
3 středně velké mrkve
1 pórek
1–2 chilli papričky (podle toho, jak máte rádi pálivé)
3 stroužky česneku
cca 2–4 lžíce olivového oleje – uvidíte, jak budou nudle při závěrečné fázi úpravy vypadat.
sůl a pepřNa mandlovou drobenku:
3 lžíce mletých mandlí
lžička kokosového oleje
Začněte přípravou cukety. Buď škrabkou na brambory nebo ještě lépe ve spiralizéru vyrobte z cuket nudle.
Dejte je do cedníku a hodně osolte. Nechte cca 15 minut vypotit, poté pečlivě omyjte a co nejvíce osušte. My používáme „centrifugu“ na mytí zeleného salátu a pak ještě papírovou utěrku. Tento krok nepodceňujte, nudle pak budou al dente, nikoliv vodnaté a rozměklé.
Zatímco se cuketa potí, na spiralizéru nebo struhadle, nahrubo si nastrouhejte mrkev.
Nakrájejte pórek na větší kolečka
Připravte si také česnek na plátky a chilli papričku na tenké drobné proužky.
Namelte si mandle v běžném kuchyňském mixéru.
Vezměte si větší pánev a dejte na ni lžičku kokosového oleje. Přidejte namleté mandle a opatrně orestujte až budou mandličky lehce narůžovělé. Z pánve přesypte do misky.
Na stejné pánvi si nasucho lehce orestujte cuketové nudle. Pak je odsuňte na pánvi stranou, přilijte olivový olej, do něj česnek a chilli papričku.
Jakmile se vám olej a papričky rozvoní, smíchejte s cuketou, přidejte také mrkev a pórek a vše rychle promíchejte a orestujte. My máme rádi zeleninu spíš tvrdší, takže je to opravdu akce na 2–3 minutky.
Na závěr vmíchejte mandlovou strouhanku.