Maso

Kuře s kaštanovou nádivkou

4 osoby

Nádivka

1 veka
250 ml šlehačka
50 ml mandlový likér
4 vejce
200 g jedlé kaštany
10 g sušené houby
50 g máslo
sůl
pepř
muškátový oříšek

Do větší mísy nasypu nakrájenou, na másle opečenou veku, zaliju ji vlažnou smetanou smíchanou s mandlovým likérem a nechám ji nasáknout. Pak ji zlehka vymačkám, zbylou šlehačku dám stranou, použiju ji pak do omáčky, a veku pečlivě promíchám s prošlehanými žloutky, nakrájenými kaštany, rozemletými sušenými houbami a práškem do pečiva. Směs ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Troubu předehřeju na 180 °C. Pekáč nebo zapékací mísu vymažu máslem. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho přimíchám do směsi. Směs naliju do pekáčku a peču 40 minut dozlatova.

Kuře

1 celé kuře
4 stroužky česneku
tymián
bazalka
200 g máslo
sůl
pepř

Oddělím kůži od prsou a stehen a osolím pod ní. Nacpu pod kůži máslo a do kuřete vložím koření. Přidám kuře k nádivce a peču 45 minut na 180 °C.

Omáčka

70 g másla
2 šalotky
stroužek česneku
200 ml drůbežího vývaru
250 ml šlehačky
20 g sušených hub
8 žampionů
sůl
pepř

Na másle zpěním nadrobno nakrájenou šalotku a česnek a přidám na prach rozemleté houby. Zaliju vývarem a provařím aspoň 10 minut, potom přidám smetanu a provařím znovu. Nakonec přidám najemno nakrájené žampiony.

Podávám s vařenými bramborami nebo pouze s nádivkou.

Další recepty Celý díl