Mrkvové pusinky
100 g bílků (zhruba 3 střední vejce)
225 g cukru krupice
3 lžíce mrkvového prachu
Bílky a cukr přendáme do nerezové, odmaštěné mísy a postavíme na hrnec s mírně vařící vodou. Hladina vody se nesmí dotýkat mísy. Metličkou promícháváme necelých 10 minut, aby se cukr rozpustil a směs byla na dotek teplá a lesklá.
Přendáme do kuchyňského robota a šleháme nejméně deset minut, aby sníh nejen vychladl, ale byl tuhý (tvořil špičky). V závěru přisypeme mrkvový prach a znovu vyšleháme. Přendáme do cukrářského sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme drobné pusinky, podobné tvarem nadýchanějším makronkám. Sušíme při teplotě 80ËšC, dokud nejsou pusinky zcela proschnuté.
Postupujeme stejně jako u makronek, kdy dvě pusinky spojíme mrkvovým krémem.
Mrkvový krém
125 g měkkého tvarohu
120 ml smetany na šlehání
2 lžíce moučkového cukru
0,07 l čerstvé mrkvové šťávy
V míse vyšleháme vychlazenou smetanu. V druhé míse pak důkladně prošleháme měkký tvaroh s mrkvovou šťávou a moučkovým cukrem. Opatrně k tvarohu vmícháme vyšlehanou smetanu a propojíme do hladkého krému. Přendáme do cukrářského pytlíku. Pokud nám krém takzvaně teče, dáme na chvíli ztuhnout do lednice.