Zeleninová jídla

Tatarák z pečené mrkve

1,2 kg oloupané mrkve
0,15 l řepkového oleje
kmín
sůl
150g měkkého tvarohu
čerstvé bylinky / oregano, petrželka, šalvěj /
1 lžička kaparů
bylinky na ozdobu

Oloupanou mrkev překrojíme na půlky a promícháme s olejem, kmínem a solí. Složíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 140ËšC zhruba 30 – 40 minut, Mrkev kontrolujeme, aby nebyla příliš měkká. Ideálně polotvrdá. Upečenou mrkev necháme vychladnout a nakrájíme na drobné kostičky.

Mezitím si ve zbytku oleje rozmixujeme posekané lístky bylinek do hladké pasty. Osolíme, opepříme a promícháme s tvarohem do hladké konzistence. Část tvarohu přendáme do cukrářského pytlíku či dávkovací lahvičky. Zbytek tvarohu promícháme s kostičkami mrkve a posekanými kapary. Popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Servírujeme ve tvaru nočku či v kulatém tvořítku. Dozdobíme tvarohem z dávkovací lahvičky a listy čerstvých bylinek.

Mrkvové chipsy

4 oloupané mrkve
olej
zauzená paprika k ochucení
sůl

Troubu předehřejeme na 180 ËšC. Za pomoci škrabky nastrouháme z mrkve podélné plátky. Vložíme do mísy, pokapeme olejem, přidáme zauzenou papriku a opatrně promícháme, aby se nám plátky neroztrhaly. Skládáme opatrně na plech vyložený pečícím papírem, tak aby se nepřekrývaly. Pečeme v troubě zhruba kolem 20 minut. V polovině pečení chipsy obrátíme. Po upečení ihned osolíme.

Další recepty Celý díl