Zeleninová jídla

Pečená mrkev, mrkvové puré, mrkvový olej

1,2 kg oloupané mrkve
za studena lisovaný olej – jen pár kapek na pečení
sůl
čerstvý šalvěj

Očištěnou mrkev překrájíme na půlky, promícháme s olejem (můžeme použít i za studena lisovaný, budeme péct při velmi nízké teplotě), solí a drobnějšími lístky šalvěje a stejnoměrně rozložíme na plech. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme při teplotě 130 °C, dokud nám mrkev nezměkne. Trvá to přibližně 40–60 minut, dle velikosti mrkve.

Mrkvové puré

0,8 kg oloupané mrkve
pár kapek oleje
čerstvý zázvor
čerstvý koriandr
0,1 l veganské smetany
sůl
mletý pepř

Oloupanou mrkev překrájíme na větší kousky (při vaření se nám tolik nerozvaří a puré nebude příliš řídké) a orestujeme dozlatova na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, stonky čerstvého koriandru, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Mrkev podusíme doměkka. Scedíme, část mrkvového vývaru dáme pro jistotu stranou kdyby puré bylo příliš husté. Z mrkve vyndáme i zašedlé stonky koriandru. Přendáme do mixeru, vlijeme smetanu a umixujeme do hladkého puré. Pokud by se nám zdálo málo slané, můžeme ještě dosolit.

Na talíř pomocí polévkové lžíce nanášíme rozstříknutím jemné puré, přidáme pečenou mrkev a zakápneme mrkvovým olejem.

Ze dvou svazku mrkve dokážeme připravit fantastický oběd či večeři. Navíc oškrabané slupky lze na teplém místě usušit a ukutrovat na jemný prach, kterým skvěle doplníte jakékoliv zeleninové jídlo či zesílíte zeleninovou polévku nebo omáčku.

Mrkvový olej

nať z jednoho svazku mrkve
0,3l oleje
sůl

Mrkvovou nať důkladně vypereme pod studenou vodou, krátce zblanšírujeme ve vařící vodě a ihned zchladíme, nejlépe studenou vodou s kousky ledu. Získá tak krásně tmavou zelenou barvu. Přendáme do výkonného mixeru s olejem a se solí. Rozmixujeme do hladka a přes pláténko necháme vykapat. Oddělíme tak hrubé části od čistého oleje. Získaný olej pak uchováme v dávkovací lahvičce či skleničce v lednici.

Další recepty Celý díl