Zeleninová jídla

Mrkvové noky se šalvějí

650 g mrkve
650 g oloupaných brambor
300 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
čerstvá šalvěj
máslo
voda z uvařených těstovin
čerstvě umletý pepř
klíčky

Mrkev a brambory uvaříme v osolené vodě, díky tomu pak těsto nemusíme tolik solit a i přesto budou mít noky skvělou chuť. Brambory i mrkev necháme v sítu chvíli okapat a ještě teplé nastrouháme najemno. Vmícháme vejce, polohrubou mouku, lehce osolíme a v ruce prohněteme do hladkého, elastického těsta. Rozhodně nedoporučuji hnětač. Díky jeho vysokým otáčkám nám těsto snadno zřídne.

Na pracovní desce rukami vytvarujeme dlouhý váleček silný jako palec, ze kterého pak krájíme noky, které zavařujeme ho horké osolené vody. Vaříme jen krátce, zhruba 5–8 minut, uvařené noky nám vyplavou na hladinu. Podle potřeby rovnou přendáme do omáčky nebo zchladíme ve studené vodě.

Na části másla necháme zpěnit pokrájenou šalvěj a přidáme mrkvové noky. Prohodíme. Přilijeme vodu z uvařených těstovin, svaříme na polovinu a zahustíme za stálého mícháni zbytkem másla. Opepříme. Solit již není třeba díky ochuceným nokům a vodě po jejich vaření.

Servírujeme v hlubokém talíři se šalvějovými chipsy a křupavými dýňovými semínky.

Šalvějové chipsy

čerstvá šalvěj
olej na smažení
sůl
papírová utěrka na osušení

Lístky šalvěje otrháme a vložíme do kastrůlku s horkým olejem. Zprudka osmažíme. Trvá to jen pár vteřin, aby si lístky nechaly svou sytě zelenou barvu. Chipsy z horkého oleje vybereme malým sítkem a necháme osušit na papírové utěrce. Lehce osolíme.

Další recepty Celý díl