Maso

Hovězí na tymiánu a špecle

hovězí na tymiánu

Hovězí maso
Cibule a česnek
Houby a karotka
Olej a máslo
Protlak a rajčata
Voda nebo vývar na podlití
Sůl a pepř
Tymián, šalvěj, bobkový list, pomerančová kůra
Bílé víno
Trochu jíšky

Maso nakrájíme na malé kostičky. Cibulku a česnek nasekáme nadrobno. Žampióny a karotku nakrájíme na malé kostičky. Připravíme tomatové concasseé.( rajčata na vrcholku křížem lehce nařízneme a dáme na 2 minuty do vroucí vody. Sítem vyndáme a okamžitě ponoříme do vody s ledem. Uvolněnou slupku sloupneme. Rajčata rozčtvrtíme, vyřízneme vnitřek a dužinu nakrájíme na kostičky.)

Maso dáme do kastrolu s horkým olejem s kouskem másla. Restujeme opékáme. Přidáme sůl a pepř. V polovině přidáme cibuli a česnek. Restujeme. Přidáme lžíci protlaku a restujeme do krásné barvy. Zalijeme bílým vínem, horkým vývarem nebo horkou vodou, přidáme koření( bobkový list, šalvěj a tymián). Pomalu dusíme. Podle potřeby doléváme horkou neslanou tekutinu. Zatím si dáme na pánev olej s kouskem másla, přidáme na kostky nakrájenou karotku a žampióny. Orestujeme a přidáme k masu. Když je maso skoro měkké, zahustíme trochu jíšky( jíška není hustá), přidáme rajčata a provaříme. Vyndáme bobkový list a dáme hotové jídlo stranou.

Dochutíme trochu strouhané pomerančové kůry, solí a pepřem.

Vejce 10 ks
Hladká mouka 0,5 kg
Sůl
Bylinky

Špecle: 10 vajec na 0,5 kg hladké mouky a sůl. Připravíme těstíčko a přes speciální síto s velkými otvory protlačíme

do vařící osolené vody. Pomalu vaříme 3 4 minuty. Když špecle vyplavou, jsou hotové. Propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Orestujeme na olivovém oleji s kouskem másla a přidáme nasekanou šalvěj, petrželku a majoránku. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Další recepty