Saláty

Pánkův mistrovský bramborový salát 2015

2 kg brambor A (viz níže)
4 slepičí vejce (z více dvorů)
4 mrkve
8 křepelčích vajíček
1 žlutá cibule
3 stonky řapíkatého celeru
1 červená cibule
3 jablka různých odrůd
1 bílá cibule
5 lžic zeleného hrášku
3 šalotky
4 lžíce majonézy
2 lahůdkové cibulky
4 lžíce tatarské omáčky
5 sterilovaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
1 červená kapie proškolená
sůl, pepř, med

Letos jsme použili na salát tři druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Adéla a Salome. Tyto brambory z farmy Supíkovice jsme vařili tzv. Tenerifským způsobem. Tedy v nasyceném roztoku soli ve vodě. Na 4 litry vody dáme 1 kilogram soli. V tomto roztoku vaříme brambory 2–3 hodiny. Nebojte se, neprasknou. Jen mírně zmenší objem a jsou ještě lojovatější. Z jiných zdrojů jsme použili brambory salátové Annabelle. Hlízy uvaříme den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění.

Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě.

Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky.

Červenou kapii týden předtím spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout chuť“. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky.

Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky.

Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, jsme se letos také vyřádili. Použili jsme odrůdy gdánský hranáč, malinové holovousé a kalvil červený. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.

Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu. Tentokrát byla i slepičí vejce ze dvou zdrojů. Od mého bratra Víti z Domašova a od tety mé ženy, Evy z Dětřichova. Aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtky a použijeme na dozdobení porcí.

Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme. Zde platí, čím dražší, tím kvalitnější.

Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

Salát dle tohoto receptu je již pět ročníků po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR.

Další recepty