Sladký jáhlový dezert s ovocným rozvarem
Mořské řasy v kuchyni: agar-agar
4 porce
130 g jáhel
1 čajová lžička přepuštěného másla
1 polévková lžíce medu
špetka mořské soli
Špetka skořice
Jáhly propláchneme na sítku a dáme vařit do vody s máslem, medem, špetkou skořice a soli. Voda dosahuje 3 cm nad jáhly. Až začne voda vřít, stáhneme plamen a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 20 minut, nemícháme.
Jáhly necháme lehce vychladnout a vysypeme do formy, rukou utlačíme. Na povrch nalijeme rozvařené ovoce s agarem a necháme v chladu ztuhnout.
Ovocný rozvar
4 hrušky
hrst vlašských ořechů
50 g nesířených rozinek
3 čajové lžičky sypkého agar-agar
1 polévková lžíce přepuštěného másla
1 čajová lžička medu
špetka skořice
špetka soli
Hrušky nakrájíme na kostky, lehce podlijeme vodou, přidáme špetku soli, med, máslo, omyté rozinky a skořici. Vaříme pod pokličkou do změknutí.
Agar-agar si rozmícháme ve skleničce se 100 ml studené vody a vlijeme do rozvařených hrušek.
Celou směs rozmixujeme dohladka a nalijeme na jáhly. Sypeme drcenými vlašskými ořechy. Necháme ztuhnout v chladu 2 hodiny.