Palačinky s nori vločkami a fazolovou pomazánkou
Mořské řasy v kuchyni: nori
4 porce
70 g špaldové mouky hladké
250 ml vody
1 vejce
2 polévkové lžíce nori vloček
sezamský olej
Vodu, vejce a mouku metlou v misce rozšlehejte na tekuté těsto. Přidejte sůl a zelené vločky nori, rozmíchejte a nechte 15–20 minut uležet.
Plochou pánev nebo lívanečník potřete sezamovým olejem a nalijte malé množství těsta. Opékejte z obou stran. Pak pomažte náplní.
Fazolová pomazánka
100g fazolí adzuki (zasucha)
řasa kombu
½ velkého pórku
1 čajová lžička plnotučné hořčice
1 stroužek česneku
olej
sůl
Fazole si přes noc namočíme, jako jediný druh vaříme v téže vodě. Jiné luštěniny vždy vaříme v nové vodě. Vaříme s řasou kombu do změknutí.
Scedíme (vodu z vaření si necháme na ředění pomazánky). Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájený pórek a rozetřený česnek, osolíme a chvilku restujeme. Odstavíme a smícháme s vařenými fazolemi, plnotučnou hořčicí vše společně rozmixujeme. Konzistenci upravíme vodou z fazolí.