Plněné bramborové krokety
500 g uvařených oloupaných brambor
75 g polohrubé mouky
30 g másla
2 žloutky
sůl
pepř
1 střední cibulka
250 g slaniny
posekané čerstvé bylinky
na obalení
2 bílky
hladká mouka
strouhanka
olej na pečení
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a přesypeme do rozpáleného kastrůlku. Jakmile nám slanina pustí trochu tuku, přisypeme pokrájenou cibulku, osolíme, opepříme a opečeme dohromady. směs necháme vychladnout.
Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme najemno, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, mouku, sůl, posekané bylinky a vypracujeme elastické těsto. Rozdělíme na 20 menších dílků. tvarujeme obdélníčky, které plníme vychladlou slaninovou směsí. zavineme a tvarujeme oválné krokety.
Obalíme v mouce, ve zbylých bílcích a strouhance. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 ËšC dozlatova.
Podáváme s omáčkou z kysaného zelí.
Omáčka z kysaného zelí
50 g sádla
1 cibule
250 g kysaného zelí
400 ml vývaru
100 ml smetany
sůl
pepř
kmín
V hlubším hrnci rozpustíme sádlo, na kterém krátce orestujeme pokrájenou cibulku. Přidáme kmín a posekané zelí. Lehce osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Vaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Přepasírujeme přes sítko, aby omáčka byla hladká a už jen krátce provaříme.