Zeleninová jídla

Plněné bramborové krokety

500 g uvařených oloupaných brambor
75 g polohrubé mouky
30 g másla
2 žloutky
sůl
pepř
1 střední cibulka
250 g slaniny
posekané čerstvé bylinky

na obalení

2 bílky
hladká mouka
strouhanka
olej na pečení

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a přesypeme do rozpáleného kastrůlku. Jakmile nám slanina pustí trochu tuku, přisypeme pokrájenou cibulku, osolíme, opepříme a opečeme dohromady. směs necháme vychladnout.

Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme najemno, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, mouku, sůl, posekané bylinky a vypracujeme elastické těsto. Rozdělíme na 20 menších dílků. tvarujeme obdélníčky, které plníme vychladlou slaninovou směsí. zavineme a tvarujeme oválné krokety.

Obalíme v mouce, ve zbylých bílcích a strouhance. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 ËšC dozlatova.

Podáváme s omáčkou z kysaného zelí.

Omáčka z kysaného zelí

50 g sádla
1 cibule
250 g kysaného zelí
400 ml vývaru
100 ml smetany
sůl
pepř
kmín

V hlubším hrnci rozpustíme sádlo, na kterém krátce orestujeme pokrájenou cibulku. Přidáme kmín a posekané zelí. Lehce osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Vaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Přepasírujeme přes sítko, aby omáčka byla hladká a už jen krátce provaříme.

Další recepty Celý díl