Bramborové spaghetti
12 středně velkých brambor
60 g másla
1 středně velká cibule
10 g sušených hub
1 stroužek česneku
250 ml uzeného vývaru
100 ml bílého vína
200 ml smetany
větší brambora na zahuštění
sůl
pepř
spiralizér
klíčky na ozdobu
Sušené houby dáme namočit. Na másle zpěníme cibulku, přidáme pokrájenou jednu větší bramboru, česnek a orestujeme. Podlijeme bílým vínem a necháme vydusit, aby se nám jeho chuť dostala do brambor. Přilijeme uzený vývar, osolíme, opepříme a dusíme brambory doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Teprve potom vlijeme namočené houby, včetně tekutiny a smetanu. Provaříme na mírném plameni 20 minut.
Brambory oloupeme, důkladně omyjeme ve vodě a pomocí spiralizéru z nich připravíme spaghetti, které ihned přendáme do ledové vody, aby nám nezčernaly.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do které vložíme sítko s bramborami a necháme jen krátce vařit (na skus), aby se nám brambory nerozpadly. Ještě horké prohodíme s pár kapkami oleje (nejlépe houbovým) a servírujeme na talíř. Přeléváme horkou omáčkou a dozdobíme žampionovými chipsy.
Žampionové chipsy
10 větších žampionů
pečicí papír
Očištěné žampiony krájíme na tenké plátky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme usušit na teplém místě.