Různé

Plněná kapsa

Tanghzong

80 g vody
30 g rýžové bílé mouky

Nejprve si nachystáme hydrolizovanou rýžovou kaši (tangzhong) tak, že do hrnce dáme 80 g vody a 30 g rýžové hladké mouky, stále mícháme, aby se nevytvořili hrudky a zahřejeme na 65 °C, po zahřátí ihned odstavíme. Tuto kaši můžeme skladovat v lednici až tři dny a přidávat do pečení.

Těsto

200 ml smetany 12% (na namočení psyllia) (nebo rostlinná, příp. bezlaktózová smetana)
1 lžíce psyllia (vodorozpustná vláknina Indického Jitrocele)
50 ml vody (na kvásek z droždí)
12 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
250 g bezlepkové směsi Nutrifree Mix Per Pane
1 lžička soli
1 lžíce oleje (rýžový)

Než kaše vychladne připravíme psyllium, které přidáme do horké vody a ponorným mixérem rozmixujeme na hustý gel. Z droždí, cukru a 50 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek. Jak je kvásek bublající nebo má čepičku nalijeme do mísy s psylliem a přidáme ostatní suroviny, včetně vychladlého tangzhongu. Olej přidáváme k těstu až v průběhu hnětení těsta.

Z ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které zakryjeme poklopem, víkem, nebo igelitem a necháme na teplém místě cca 50 minut kynout. Těsto by mělo být dvojnásobné. Položíme ho na mírně pomoučený stůl a popřekládáme od kraje do středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Mouku přidáváme jen co je nutné, aby se s těstem pracovalo na suché podložce.

Náplň

Uzenina
Tvrdý sýr (niva,…)

Těsto rozdělíme na 5–6 bochánků, z každého uděláme čtvereček, můžeme si pomoci pizza válečkem, tento čtvereček naplníme směsí uzeniny a nastrouhaného sýru. Naplněný čtvereček přehneme přes rohy, vytvoří se trojuhelníkový tvar. Necháme cca 20 minut dokynout na pečícím papíru na plechu zakrytém igelitem, aby neoschly.

Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu, nebo na dno trouby vložíme pekáč, do kterého po nahřátí a vkládání rohlíků nalijeme vařící vodu, aby na začátku pečení vznikla v troubě pára. Jak je trouba nahřátá na max. kapsy vložíme s plechem do trouby, stříkneme je z rozprašovače osolenou vodou, posypeme semínky a pečeme cca 7min. Troubu máme zapnutou na horní i spodní ohřev. Po 7 minutách vyndáme spodní plech, nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200 °C, pečeme cca 20–30min. Po vytažení z trouby ihned dáváme na mřížku, aby vychladly. Pokud víme, že je nesníme, dáváme do krabiček na mrazák.

Další recepty Celý díl