Polévky

Zahuštěná husí (kachní) polévka s knedlíčky (Kaldoun) s libečkovým pestem

Husa bez prsou
100 g husí nebo kachní játra
1 ks vajíčko
200 g kořenová zelenina
70 g másla
100 g hladká mouka
1 ks rohlík starší
1 dcl mléka
Sůl
Pepř
Majoránka
1 PL smetany
20 g strouhanky
1 ks bobkový list, 3 ks nové koření a 3 ks celý pepř
1 ks svazek libečku
0,3 dcl olivového oleje
50 g nesolených buráků

Husí skelet překrájíme na kousky a dáme pomalu táhnout s vodou, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem asi 4 hodiny. Po dvou hodinách přidáme kořenovou zeleninu, oloupanou, ale v celku.

Játra očistíme, rozmixujeme, přecedíme přes sítko a smícháme s vajíčkem, hladkou moukou a strouhankou a rohlíkem, který předtím rozmočíme v mléce, dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Ze vzniklého těsta tvarujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut. Buráky, libeček a olivový olej rozmixujeme na řidší kaši a dochutíme solí. Na másle rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a chvilku mícháme asi 5 minut, pak zalijeme vývar z husy.

Přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 30 minut, pak nakrájíme kořenovou zeleninu z vývaru, maso obereme z kostí a překrájíme. Vše vložíme do polévky včetně knedlíčků. Při podávání pokapeme pestem z libečku a buráků.

Další recepty Celý díl