Husí (kachní) prsa v hoisin omáčce, jablečné červené zelí a mini karlovarský knedlík
1 ks husy (kachny)
100 g hoisin omáčky
3 ks jablka
300 g červeného nakládaného zelí
50 g cukru
1PL octa
50 g másla
sůl
1 vajíčko
10 plátků toustového chleba
petržel nať
2 dcl mléka
Pepř
Muškátový květ
1 dcl olivového oleje (ne panenský)
Z husy vykrojíme prsa a zbytek použijeme na polévku. Prsa i s kůží osolíme a dobře potřeme hoisin omáčkou, poté opečeme na pánvičce, nejprve kůží a pak i z druhé strany, dáme do trouby na 80 stupňů asi na 45 minut.
Oloupeme 1 jablko, vyjadřincujeme, překrájíme a lehce orestujeme na kousku másla, pak zalijeme asi 0,5 dcl vody a necháme pomalu rozvařit na kaši. Druhá jablka nastrouháme na tenké nudličky.
Zelí dáme vařit a po uvaření osolíme a ocukrujeme dle chuti, případně přidáme trošku octa, do dochuceného zelí přidáme rozvařené jablko a nastrouhané jablko, dle chuti můžeme přidat trochu skořice.
Toustový chléb nakrájíme na kostky, mléko ohřejeme, k toustovému chlebu přidáme vajíčko, sůl, pepř a muškátový květ, nakonec přidáme mléko, nadrobno nasekanou petrželovou nať a dobře promícháme. Poté uděláme malé kulaté knedlíčky a dáme je vařit do vroucí vody asi na 10 minut.
Po upečení kachních prsou přimícháme do výpeku máslo a podáváme jako omáčku. Kachní prsa nakrájíme na plátky, podlijeme omáčkou a přidáme knedlíčky a zelí.