Různé

Dýňový chlebíček

200 g ječné mouky
200 g dýňového pyré
130 g změklého másla
130 g třtinového cukru
100 g pomletých vlašských ořechů
3 vejce
1 vrchovatá ČL jedlé sody
Špetka vanilky
Citronová kůra z bio citronu

Nemáme-li hotové dýňové pyré, nakrájíme oloupanou dýni (dýně Hokaido se nemusí loupat) na menší kousky a buď je povaříme do změknutí v menším množství vody nebo upečeme v troubě. Změklou dýni rozmixujeme na pyré konzistence řidší bramborové kaše.

Vajíčka ušleháme s cukrem do světlé pěny a postupně zašleháme i změklé máslo. Po chvíli vmícháme dýňové pyré a poté ostatní suroviny. Troubu si předehřejeme na 170 °C.

Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a naplníme ji hotovým těstem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35-40 minut. Stupeň propečení kontrolujeme špejlí. Je dobré chlebíček nevysušit. Hotový chlebíček po vychladnutí vyjmeme z formy a můžeme ho zdobit dýňovým krémem.

Dýňový krém

150 g lučiny
150 g datlového pyré (60 g vypeckovaných datlí, 40 ml vody)
100 g dýňového pyré
Špetka vanilky

Den předem si namočíme 60 g datlí do 40 ml vody a necháme přes noc namočené. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem na hladkou hmotu. Přidáme dýňové pyré, vanilku a lučinu a vyšleháme na hladký krém. Krém natřeme nebo ozdobně nastříkáme na hotový vychladlý chlebíček.

Poznámka:

Použijeme-li dýňový krém, pak je nutné skladovat chlebíček v lednici nebo ten den sníst. Chlebíček můžeme dvakrát podélně rozkrojit a krém natřít dovnitř. Pro děti na svačinu nebo na výlet je nejlepší bez krému. Lépe se transportuje.

Další recepty Celý díl