Různé

Cuketovo – žitné halušky

4 porce

950 g najemno nastrouhané cukety
250-290 g žitné mouky jemně mleté
1 vejce
1 ČL soli
500 g kysaného zelí nebo pickles

Mladé cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou. Staré cukety oloupeme, zbavíme semínek, měkkého vnitřku a potřebné množství nastrouháme na jemno.

Nastrouhané cukety osolíme a dáme do sítka asi na 15 minut vykapat. Vykapanou směs ještě lehce stlačíme rukou, abychom vymáčkly poslední zbytky vody a vložíme do čisté mísy.

Dáme si vařit vodu do hrnce, kterou lehce osolíme. Do vykapané cukety přisypeme mouku, přidáme vajíčko a dle potřeby ještě můžeme dosolit. Vše zamícháme a získáme tužší těsto, které protlačujeme ideálně přes haluškové síto do vroucí vody.

Halušky povaříme 1-2 minuty a pak je hned vytáhneme. Vkládáme je do pánve, kde jsme si připravily buď celerový špek nebo slaninu na cibulce. Vše smícháme, přidáme buď klasické kysané zelí nebo pickles a před podáváním můžeme sypat orestovanou cibulkou.

Celerový špek

500 g celeru
100 g másla nebo sádla
Sůl
uzená mletá paprika
Lze trochu sojové omáčky
Libovolně uzený tempeh nebo uzené tofu

Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky Vložíme do studené pánve společně s máslem. Osolíme a pamalu restujeme, až začne být celer měkký a pomalu zlátnout. Trvá to docela dlouho. Ke konci restování můžeme přidat na malé kostičky pokrájené uzený tempeh nebo uzené tofu, zakápnout sojovou omáčkou a dochutit solí a uzenou mletou paprikou.

Podáváme s: cuketovo-žitnými halušky, celerovou kaší, dušenou zeleninou, zelňačkou, nastavovanou pohankovou kaší, krémovou česnečkou

Další recepty Celý díl