Polévky

Krémová česnečka s cuketou

600 g cukety
600 ml vody nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany (kravské, ovesné, rýžové)
30 g másla
3 paličky česneku
1 velká brambora
1 bobkový list
1 větší cibule
1 PL olivového oleje
1 zarovnaná ČL soli
Hrstka čerstvého tymiánu

Troubu rozehřejeme na 200°C. U paličky česneku skrojíme vršek, cca 1 cm od vrchu. Vložíme na plech nebo do menší formy vyložené papírem na pečení.

Pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200°C cca 30 minut, nebo při 180°C 40 minut. Já nikdy nepeču česnek samotný v troubě, ale vkládám ho buď k rybám v papilotě, pak peču při 200 °C nebo když peču zeleninu, tj. při 180°C.

Na másle orestujeme do zlatova na jemno pokrájenou cibuli. Přidáme tymián a bobkový list a necháme na tuku rozvonět. Přisypeme oloupanou a na větší kousky pokrájenou cuketu, oloupanou a na malé kousky pokrájenou bramboru, sůl a přilijeme vodu nebo zeleninový vývar. Vaříme do změknutí cukety a brambor.

Mezitím vidličkou vyjmeme do misky pečené stroužky česneku a lehce je rozmačkáme. Po změknutí cukety přisypeme do hrnce pečený česnek a prohřejeme. Vyjmeme bobkový list a celý obsah rozmixujeme. Zjemníme smetanou a dochutíme solí.

Polévku servírujeme s orestovanými krutonky žitného kváskového chleba nebo kváskové bagety či se slanými semínky. Výborná je i s na másle orestovanými bedlami nebo růžovkami (doporučuji jen těm, kdo je bezpečně pozná!!!)

Další recepty Celý díl