Jáhlový borůvkový koláč
100 g syrových jáhel
250 g pšeničné mouky polohrubé
50 sójové mouky hladké plnotučné
60 g přírodního cukru
1 malé vejce
80 g slunečnicového oleje
1/2 sáčku prášku do pečiva, vanilkový cukr nebo vanilka
150 ml mléka nebo vody
200 g čerstvých nebo zmrazených borůvek
drobenka ze 2 lžic přirodního cukru, 2 lžic polohrubé mouky a 1 lžice sluničnicového oleje.
Nevařené jáhly pomeleme na mlýnku na obilí nebo v mixéru na hrubou mouku. Dáme do mísy, přidáme sójovou mouku, vejce, cukr, olej a trouchu mléka. Rozšleháme a necháme 10 minut bobtnat. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkou a zbylým mlékem. Těsto vlijeme do koláčové formy vyložené papírem na pečení, hojně poklademe borůvkami a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.