Židovské brambory
Celková doba přípravy cca 30 minut
4 – 6 porcí
1,2 kg brambor
250 g husích škvarků nebo zbytků pečeného drůbežího masa
1 lžíce husího sádla
2 cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
sůl
celerová nať nebo libeček
Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozpálíme škvarky. Potom přidáme sádlo a najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme slité uvařené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme. Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici nebo jako samostatný pokrm.
Když nemáme k dispozici husí sádlo a husí škvarky, lze použít anglickou slaninu, vepřové sádlo či zbytky vepřové pečeně. Pak se ale nemůže tato příloha jmenovat „židovské brambory. V tom případě je nazveme například „bramborami sedláckými“.